A NOVEL EXPERIMENTAL APPROACH FOR IDENTIFYING BIOMECHANICAL PARAMETERS ASSOCIATED WITH PATELLOFEMORAL PAIN: A CASE REPORT

Damla Deniz Damla Deniz
Nihat Özgören Nihat Özgören
Serdar Arıtan Serdar Arıtan
Volga Bayrakcı Tunay Volga Bayrakcı Tunay

 

Amaç: Patellofemoral ağrısı (PFA) olan bireylerde, hareket paternlerini ve eklem mekaniğini bozan kas kuvveti asimetrileri görülebilir. Nöromüsküler ve kinematik değişikliklerin biyomekaniksel yöntemler kullanılarak ölçülmesi, PFA'nın anlaşılmasını ve yönetilmesini geliştirebilir. Bu çalışma, PFA’sı olan bir bireyde etkilenen ve etkilenmeyen taraflardaki kuadriseps kas grubunun aktivasyonlarındaki, yer reaksiyon kuvvetindeki (YTK) ve diz valgus açısındeki değişimi araştırmaktadır.

Yöntem: Çalışmaya sağ PFA olan, 38 yaşında, sağ dominant, bir kadın gönüllü katıldı. Deney düzeneğinde yarım çömelme pozisyonunda, maksimum izometrik kasılma sırasında fizyolojik, kinematik ve kinetik parametreleri ölçmek için işaretleyici tabanlı hareket yakalama sistemi, bir kuvvet platformu ve yüzey elektromiyografi (EMG) kullanıldı.

Bulgular: Etkilenen ve etkilenmeyen taraftaki sağ vastus medialis (VM), vastus lateralis (VL) ve sol VM, VL ve rektus femoris (RF) kaslarının aktivasyon paternleri, sağ RF hariç (r: 0.654±0.112), zamana bağlı YTK eğrisi ile güçlü pozitif doğrusal korelasyonlar gösterdi (r>0.774±0.010). Sağ RF'nin integral EMG değeri sol RF'ye kıyasla daha düşük bulundu ve bu da YTK ile gösterdiği düşük korelasyonla uyumluydu. Sol ve sağ dizdeki valgus açısı sırasıyla 8.23º ± 2.98º ve 2.76º ± 1.32º’dir.

Sonuç: Etkilenen tarafta kas aktivasyonları daha düşüktü, etkilenmeyen tarafta valgus açısı görüldü. Bu, etkilenmeyen taraftaki kompanse edici mekanizmaların etkilenen taraftaki artan valgus açısını dengeleyebileceğini ve ağrı kontrolü üzerinde olumlu etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Öte yandan, bu bulgu önerilen deneysel kurulumla birden fazla katılımcı tarafından desteklenmelidir.