EFFECTIVENESS OF PHYSIOTHERAPY PATIENT WITH REPEATED FAILED SPINAL SURGERIES

Gizem Soylu Gizem Soylu
Hasan Erkan Kılınç Hasan Erkan Kılınç

 

Amaç: Tekrarlı başarısız lumbal omurga cerrahisi geçiren 64 yaşında erkek hastada fizyoterapi ve rehabilitasyonun ağrı, düşük ayak şiddeti, alt ekstremite eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, sakatlık düzeyi ve emosyonel durum üzerine etkilerini bildirmeyi amaçladık.

Yöntem: Fizyoterapi ve rehabilitasyon on iki hafta boyunca haftada iki seans, seans başına ortalama 60 dakika uygulandı. Ağrı şiddeti Sayısal Ağrı Ölçeği kullanılarak değerlendirildi; gövde, alt ekstremite ve ayağın hareket açıklığı Universal Gonyometre kullanılarak ölçüldü; kalça, diz, ayak bileği ve ayak başparmağı kas kuvveti Manuel Kas Gücü Testi, Oswestry Engellilik Anketi ve bel ağrısına bağlı sakatlık durumunu değerlendirmek için Roland Morris Engellilik Anketi, Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Yaşam kalitesini değerlendirmek için (SF-36), duygusal durumu değerlendirmek için Beck Depresyon Ölçeği kullanıldı.

Sonuçlar: Düşük ayağın şiddetinde, aktivite sırasındaki ağrı düzeyinde, özellikle lumbal fleksiyon, ekstansiyon ve kalça fleksiyonunun aktif hareket aralığında ve sağ dorsal fleksiyonla alt ekstremite kas kuvvetinde iyileşmeler kaydedildi. Ayrıca Ostwesty Engellilik İndeksi, Roland Morris Engellilik Anketi ve SF-36 fiziksel fonksiyon alt parametre puanlarında da anlamlı olumlu değişiklikler rapor edildi. Son olarak günlük analjezik kullanımına son verildi.

Tartışma: Başarısız lumbal omurga cerrahisi geçirmiş hastalarda yan etki, bağımlılık ve komplikasyon gibi potansiyel riskleri olan tedavi seçenekleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu hastalarda ilk seçenek olarak fizyoterapi ve rehabilitasyon düşünülebilir.