Amaç: Çocuklarda pelvik taban kasları (PTK)'nın fizyolojik ve patolojik durumlarda fonksiyonel aktivitesi ile ilgili literatürde çok az bilgi söz konusudur. Bu çalışmada 5 farklı pozisyonda (sırtüstü, yüzüstü, oturma, yan yatış, ayakta) PTK'nın istirahat ve fonksiyonel biyoelektrik aktivitelerini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: Kliniğimize alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ile başvuran 25 çocuk çalışmaya alındı. Pelvik taban kaslarının istirahat fazı olan işeme sonrası dönemde yüzeyel elektrodlar kullanılarak pelvik taban kas aktivitesi (PTKA) ölçüldü. Ölçüm esnasında 5 saniye kasılma ve 5 saniye gevşeme yaptırılarak 50 saniyelik periyodun ortalama değerleri kaydedildi.
Bulgular: En iyi gevşeme sırtüstü pozisyonda izlendi ve 1,43 ± 0,80 mV idi. En zayıf gevşeme ayakta pozisyonda izlendi ve sırtüstü, yüzüstü, yan yatış ve oturma pozisyonlarından istatistiksel anlamlı olarak yetersizdi (p=0,001; 0,001; 0,001; 0,001, sırasıyla). Kasılma en iyi ayakta sağlandı ve sırtüstü ve oturma pozisyonları ile arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,009; 0,006). En zayıf kasılma oturur pozisyonda idi.
Tartışma: Çocuklarda PTK gevşemesi en iyi sırtüstü pozisyonda sağlanmaktadır ve disfonksiyonel işeyen çocukların tedavisinde önemli olabilir. En zayıf gevşemenin ve en kuvvetli kasılmanın ayakta pozisyonda sağlanmış olmasını yer çekiminin yaptığı etkiye bağlı olduğunu düşünüyoruz.