Amaç: Üçüncü molar diş çekiminden sonra ağrı, ödem ve daha nadir olarak enfeksiyon ve trismus görülebilir. Bu komplikasyonların riski kanser, diyabet ve HIV (Human Immunodeficiency Virus) gibi immünosupresif durumları olan hastalarda artmaktadır. Bu vaka çalışmasının amacı, üçüncü molar diş çekimi sonrasında enfeksiyon, kalıcı ödem ve trismus gelişen metastatik meme kanserli bir hastayı ve manuel tedavinin etkisini rapor etmekti.
Yöntem: Metastatik meme kanseri olan ve tip II diyabet öyküsü bulunan 60 yaşındaki hastada, kanser tanısı konulduktan sonraki 2. haftada 3 molar dişin cerrahi olarak çekilmesinden sonra sol mandibular ve derin boyun enfeksiyonu, ödem ve trismus gelişmiştir. Hasta, enfeksiyonun kaybolmasına ve ödem seviyesinin azalmasına rağmen ameliyat sonrası 85. günde ağrı, sert ödem ve trismus ile başvurdu. Hastaya, sınırlı ağız açma mesafesini artırmak için 6 haftalık manuel terapi ve ev egzersiz programı uygulandı.
Bulgular: Bu tedaviden sonra ağrı, ödem, trismus, kraniyofasiyal ağrıya bağlı sakatlık ve mandibular disfonksiyon düzeyinde önemli iyileşmeler kaydedilmiştir.
Tartışma: Belirli hasta gruplarında, molar cerrahi sonrası temporomandibular bölgede kalıcı ödem ve trismus gibi komplikasyonlar için manuel terapi temelli fizyoterapi etkili bir yaklaşım olarak düşünülebilir.