Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerinde COVID-19 salgını sırasında fiziksel aktivite, internet bağımlılığı, depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkiyi araştırmaktı.
Yöntem: Araştırmaya 80 öğrenci dahil edildi. Bu çalışmada fiziksel aktivite düzeyini değerlendirmek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi’nin kısa formu kullanıldı. Öğrencilerin internet bağımlılığı 12 maddelik Young İnternet Bağımlılığı Testi - Kısa Formu kullanılarak değerlendirildi. Öğrencilerin ruh sağlığı (depresyon, kaygı ve stres) Depresyon Kaygı Stres Ölçeği (DASS-21) kullanılarak değerlendirildi. Tüm veriler çevrimiçi anket sistemi aracılığıyla toplandı.
Sonuçlar: Öğrencilerin %55’inin fiziksel aktivite düzeyi düşüktü. İnternet kullanımı % 44 normal, % 20 problemli, % 16 patolojik bulundu. Öğrenciler mental sağlık açısından incelendiğinde yüzde 40'ının depresyon, yüzde 28'inin kaygı ve yüzde 54'ünün stres durumunun normal olduğu görüldü. İnternet bağımlılığı ile depresyon arasında düşük pozitif korelasyon (r= 0,276; p= 0,013), internet bağımlılığı ile DASS-21 toplam puanı arasında ise düşük pozitif korelasyon (r= 0,233; p= 0,037) vardı.
Tartışma: Bu çalışmada internet bağımlılığı ile depresyon arasında ilişki elde edilirken diğer parametreler arasında ilişki bulunamadı. Bugün düşünüldüğünde internet bağımlılığı gelecekte özellikle tecrit ve bölgesel karantina uygulamalarında ciddi bir sorun olabilir.